Az akkumulátor töltő működése és használata

Az akkumulátor töltő működése és használata

Annak érdekében, hogy a különböző járműveink működtetéséhez szükséges akkumulátorokat külső árramforrásról is fel tudjuk tölteni akkumulátor töltőre lesz szükségünk. Számtalan akkutöltő fajta létezik a felhasználás céljától, valamint az akkumulátor típusától függően. A megfelelő akkumulátor töltésnek megvan a szabályszerű menete, amit minden esetben érdemes szem előtt tartani. 

Milyen típusok léteznek, és mire használhatók?

Indításrásegítő

Kis mérete és mobilitása miatt olyan helyzetekben lehet megfelelő választás, amikor nem lehetséges olyan akkumulátor töltővel megvalósítani a töltést, amelyet a 220V-os hálózatra szükséges csatlakoztatni. Az indításrásegítő típusától függően alkalmas lehet akár teljesen lemerült, vagy másnéven kisült akkumulátor újraélesztésére, azonban általában inkább a rásegítésre alkalmasak ezek az eszközök.

220V-os rendszerre köthető autó akkumulátor töltő

Itt is megkülönböztetünk hagyományos, valamint automata töltő berendezéseket. A két rendszer között a legjelentősebb különbség, hogy az automata vagy intelligens akkutöltőnek nevezett töltő fajta folyamatosan kommunikál az akkumulátorral, így szinte minimálisra csökken a túltöltés vagy egyéb károsodás lehetősége. A hagyományos verzió esetében nagyobb odafigyelésre van szükség, mert az nem észleli, ha akkumulátor fel van töltve, addig működik, amíg be van kapcsolva. 

Miért javasolt az akkumulátor töltő használata?

Az olyan esetekben, amikor az autó generátorának nincs elég ideje vagy egyáltalán nem is képes feltölteni az akkumulátort az indítás előtti töltöttségi szintre, előfordulhat, hogy az akkuban folyamatosan egyre kevesebb energia lesz, ami egy idő után a teljes lemerüléshez/kisüléshez vezethet. Az autó akkumulátor élettartam megnöveléséhez fontos ezt a teljes lemerülést elkerülni, így érdemes rendszeres időközönként ellenőrizni a töltöttségi szintet, és ha szükséges, akkor az akkumulátort feltölteni akkutöltő használatával. 

Töltés, bikázás vagy csere - Mi a különbség és mikor melyiket érdemes használni?

A bikázásról részletesebben ITT is írtunk, de röviden összefoglalva, arra akkor lehet szükségünk, amikor lemerült a járművünk akkumulátora, viszont nincs időnk vagy lehetőségünk külső töltés alkalmazására, de az akkumulátor nem túl öreg és nem is szükséges cserélni valamilyen nagyobb hiba miatt. Ebben az esetben egy külső energiaforrásról (másik autó akkumulátora, zsebbika, stb.) tápláljuk meg az autónkban lévő akkumulátort, hogy képes legyen így beindítani a járművet.

Az akkumulátor cserére két jellemző esetben lehet szükség: túl öreg az akkumulátor és már nem működik megfelelően vagy nem öreg, azonban olyan jelentős hibája van, amiért nem képes ellátni a feladatát. A témáról részletesebben ITT írtunk.

Az akku töltéséről pedig feljebb már részletesen kifejtettünk, hogy miért van rá szükség.

Hogyan töltsük megfelelően a savas akkumulátorunkat?

Az akkumulátor töltés menete lépésről lépésre az alábbi:

  • Ha lehetséges, akkor szereljük ki az akkumulátort a járműből, de ha szükséges, akkor az akkumulátor töltése autóban, beszerelt állapotban is lehetséges.

  • Csatlakoztassuk a töltő “+” pólusát az akkumulátor “+” pólusához, a “-” pólusát pedig az akku “-” pólusához.

  • Ha megfelelően csatlakoztattunk mindent, akkor kapcsoljuk be a töltőt.

  • Ha befejeződött a töltés, akkor elsőként kapcsoljuk ki a töltőt, és utána vegyük le a csatlakozókat az akkumulátorról.

Az akkumulátor töltésének vannak szabályai is, amit mindeképp szükséges betartani:

  • Ne használjunk automatikus kikapcsolás nélküli akkumulátor töltőt

  • Ha az akkumulátor felforrósodik, vagy sav jelenik meg rajta, akkor azonnal kapcsoljuk ki a töltőt, és kérjünk profi segítséget

  • Ne töltsünk olyan akkumulátort, aminek a hőmérséklete meghaladja a 45 Celsius fokot vagy fagyott állapotú

  • Mindenképp gondoskodjunk a helyiség megfelelő szellőztetéséről, ahol az akku töltést végezzük

Hogyan töltsük megfelelően a speciális akkumulátorokat?

Léteznek speciális akkumulátor típusok, amelyek másfajta töltő berendezést igényelnek, ilyen például az AGM vagy az EFB akkumulátor. Most nézzük meg ezeket kicsit részletesebben:

AGM akkumulátor töltése:

Az AGM akkumulátorok kifejezetten a start-stop rendszerű autókhoz lettek kifejlesztve, speciális működési elvük révén a hagyományos töltőberendezések nem alkalmasak a töltésükre. 

EFB akkumulátor töltése:

Az EFB akkumulátorok az AGM akkukhoz hasonlóan a start-stop rendszerű autókhoz lettek kifejlesztve, ezért speciális töltőberendezések szükségesek hozzájuk.

Az AGM és EFB akkumulátorokról részletesebben ITT írtunk.