Akkumulátor csere - mikor szükséges és mikor pénzkidobás?

Akkumulátor csere - mikor szükséges és mikor pénzkidobás?

A lehető legegyszerűbben szeretné igénybe venni szolgáltatásunkat? Akkor kattintson az oldal tetején található "Akku Kereső" gombra, vagy IDE!

Ha nem indul az autónk, annak sok oka lehet, azonban az egyik leggyakoribb, hogy lemerült vagy meghibásodott az akkumulátor a járműben. Ilyenkor előfordulhat, hogy autó akku csere vált időszerűvé, azonban a következőket érdemes mérlegelnünk: Otthoni cseréljük ki vagy bízzuk profira? Milyen márkájú akkumulátort válasszunk? Hol vásároljunk akkumulátort? Melyik típusra van szükségünk. Ebben a bejegyzésünkben ezekre a kérdésekre adunk választ.  

Nem indul az autónk, mi lehet az oka?

Számtalan oka lehet, hogy nem indul az autónk: például nem kap üzemanyagot a motor, meghibásodott az önindító, nem működik a generátor, esetleg meghibásodhatott vagy lemerült az akkumulátor. Ezek közül talán a legkönnyebben a lemerült akkumulátor orvosolható. Ezt okozhatja egy rajtafelejtett fogyasztó, hosszú állás miatti mélylemerülés vagy másnéven mélykisülés, valamint a téli hideg megterhelése is.

Felmerül a kérdés: bikázás vagy csere?

Az egyik kiindulópont ehhez, hogy hány éves az akkumulátor van az autónkban. Ha biztosan tudjuk, hogy több mint kettő, akkor érdemes lecserélni, ha fiatalabb, akkor még megoldás lehet az akkumulátor bikázás is (bikázásról részletesebben ITT írtunk).

Otthoni szerelés pro és kontra érvek

Az otthoni szerelésnek szinte kizárólag negatívumai vannak abban az esetben, ha nem értünk az autókhoz, valamint ha az autó akkumulátorhoz és a gépjármű egyéb elemeihez nincs megfelelő, sok esetben speciális gyári szerszámunk. Látszólag olcsóbb megoldásnak tűnhet, hogy veszünk gyorsan egy másik akkumulátort valamelyik nagy bevásárló áruházban, azonban annyi hibázási lehetőség van, hogy a végén vélhetően nagyobb költségbe és több fáradtságba is fog kerülni az egész folyamat, mintha egy profi akkumulátor specialistához fordultunk volna. 

Hogy válasszunk megfelelő akkumulátort az autónkhoz?

  • Fontos, hogy a gépjárműhöz megfelelő akkumulátort válasszunk. De felmerült a kérdés, hogy milyen akkumulátor kell az autóba? Ebben segíthet az Akku Kereső az oldalunkon, valamint EBBEN a cikkünkben is írtunk az akkuválasztásról. 

  • Figyeljünk, hogy ha speciális akkumulátor való az autónkba, akkor olyat válasszunk. Ilyen lehet például a start stop rendszerű gépjárművekbe szerelt AGM vagy EFB akkumulátor.

Profi szerelés pro és kontra

Amennyiben úgy döntünk és egy akkumulátor bolt segítségét vesszük igénybe, akkor jóval nagyobb eséllyel kíméljük meg magunkat a felesleges költségektől és az időnk elvesztegetésétől. Az erre a feladatra szakosodott akkumulátor szaküzletek minden esetben segítenek kiválasztani a megfelelő akkumulátort, gyári szerszámokkal végzik el a szükséges szerelési munkálatokat és képesek az úgynevezett áram alatti szerelésre is. Ez utóbbi azért fontos, mert anélkül elveszhetnek a rádió és órabeállítások, valamint leállhat a fedélzeti computer is. Az újabb autók esetében szükséges lehet az új akkumulátor összeprogramozása a fedélzeti computerrel, ami nélkül a rendszer hibát jelezne, és nem engedné a használatát.

Az Akkuboltnál lehetőség van akkumulátor házhozszállításra is beszereléssel, valamint helyszíni akkumulátor cserére is segélyszolgálat igénybevételével, abban az esetben, ha valahol útközben robbantunk le.

És még egy fontos érv a professzionális akkumulátor szaküzlet igénybevétele mellett: minden esetben friss készletről vásárolhatunk akkumulátort, ami azért fontos, mert a tárolási idő nagy hatással lehet az akkumulátor élettartamára. Például egy Tesco akkumulátor vásárlása esetén előfordulhat, hogy már egy régebben készleten lévő akkut emelünk le a polcról.

Mi a szakszerű szerelés menete?

  • Az akkumulátor vizsgálatával kezdődik, amiből kiderül, hogy akku csere szükséges vagy akkumulátor javítás is elég lehet

  • Ezt követően az akkumulátor kiszerelés következik. Itt érdemes megemlíteni, hogy az akkumulátor veszélyes hulladéknak minősül, ezért a használt akkumulátort nem szabad egyszerűen a szemétbe dobni, a megfelelő elhelyezéséről gondoskodni kell 

  • Végül pedig az új akkumulátor beszerelés következik.

Ha úgy döntött, hogy profira bízza az akkumulátor cserét, akkor nálunk az Akkuboltnál lehetősége van készpénzzel, valamint bankkártyával is fizetni online.