Miért fontos, hogy lemerült akkumulátorához professzionális segítséget kapjon?

Miért fontos, hogy lemerült akkumulátorához professzionális segítséget kapjon?

A lehető legegyszerűbben szeretné igénybe venni szolgáltatásunkat? Akkor kattintson az oldal tetején található "Akku Kereső" gombra, vagy IDE!

Az Akkubolt.hu-nál elég gyakran találkozunk olyan esetekkel, amikor egy-egy lemerült akkumulátort a pórul járt vezető egy “ismerősének ismerőse” igyekezett szívességből helyrehozni. Ezek a történetek általában olyan tanulságokkal járnak kéz a kézben, hogy nem csak anyagilag, de befektetett idő szempontjából is sokkal rosszabbul járt a vezető, hiszen a maszekba, vagy jószándékú, de hozzá nem értő baráti szívességből elvégzett munka általában újra lerobbanáshoz vezet. Érdemes a mindenkori autó vezetőnek tehát komolyan venni, hogy professzionális, megbízható céghez forduljon. 

Az Akkubolt.hu lemerült akkumlátor segélyszolgálata az akkumulátorral felmerülő problémakört teljes egészében lefedi.

Legtöbbször keresett szolgáltatásaink:

  • Akkumulátor beszerelés

  • Akkumulátor javítás

  • Autó bikázás (autó bikázóval, vagy másik autóval való bikakábeles összekötéssel)

  • Akkumulátor csere

  • Akkumulátor élettartamának állapotának felmérése

Ügyfeleink telefonon és online felületen is egyaránt könnyedén elérnek. Ügyfélszolgálatunkon szinten szakmailag képzett kollégáink készséggel segítenek, ha bármilyen az akkumulátorral kapcsolatos kérdése merülne fel. Cikkünk rövid összefoglalója azt a célt szolgálja, hogy e kérdéskör lényegi részeire profi választ adjon és olvasóinknak rálátást biztosítson a lemerült akkumulátor problematikájára.

A bikázás - mikor szükséges, mire való?

Az autó bikázás, vagy másnéven rendkívüli autó indítás, azokra az esetekre megfelelő megoldás, amikor a lemerült akkumulátor javítása tulajdonképpen épp csak egy kis segítség az akkumulátornak, hogy újra erőre kapjon. Tulajdonképpen a lemerült akkumulátor újraélesztése. Ilyenkor külső segítséggel jut az autó indításához szükséges energiához, ám utána a már működő autó - ha nincs benne ebben a rendszerben meghibásodott rész (lásd lejjebb) - már képes újra feltölteni és üzemszerűen működtetni az akkumulátort. 

Az akkumulátor bikázás menete egy könnyen elvégezhető folyamat, ám magas rizikóval jár, hiszen elég egy rossz helyre beejtett szerszám, vagy rosszul bekötött bikakábel és nem hogy a hiba miatt a bikázás után nem indul el az autó, de könnyen súlyos költségekbe is kényszerültünk. (Zárlat esetén nem csak a lemerült akkumulátort, de sokszor a fedélzeti számítógépet, és további fogyasztókat is tönkre tehetünk.)

Ha van nálunk bikakábel és segítségünkre tud lenni valaki, egy jól működő autóval, akkor az már félsiker. A lemerült akkumulátor feltöltését majd már az autó működése megoldja, nekünk csak az első lökést kell biztosítani. További nagy segítség, ha autóbikázóval is rendelkezünk, hiszen ilyenkor megspórolhatjuk a másik autót és önmagában is elvégezhetjük a folyamatot.

Az akkumulátor csere - mire kell figyelni?

Ha már profi szakember megbizonyosodott róla, hogy nem csak teljesen lemerült az akkumulátor, de az végleg használhatatlanná is vált, akkor ideje nekiállni az akkumulátor kiszerelésének.  Az új akku kiválasztásánál természetesen segítünk, hiszen nem mindegy, hogy a milyen márka mellett döntünk. Az autó használati intenzitása és az igénybevétel is sokat számít. Sokszor például készülni kell rá, hogy az autó nagy hidegben nehezebben indul el, illetve huzamosabb ideig nem használt akku esetén is belefuthatunk működési zavarokba. Az ilyen esetekre a különböző márkák több kevesebb sikerrel tudnak azért jó megoldásokat nyújtani, így érdemes akku csere esetén megfogfontoltan választani. Mielőtt nekiállunk rögtön a cserének, vegyük szemügyre, hogy pontosan mik is a lemerült akkumulátor jelei.

  • A lemerült, de még valamennyire funkcionáló akkumulátor egyik árulkodó jele, ha gyújtás van de nem indul az autó. Ilyenkor elegendő erő van ugyan az akkumulátorban, hogy ezt biztosítsa, de a motor beindításához már kevés, így ha ilyennel találkozunk akkor ebből már egyből tudhatjuk, hogy valószínűleg egy bikázás megoldja a problémát.

  • Ugyanilyen kevésbé súlyos helyzetről árulkodik, ha a téli fagyban nem indul el az autó. Ilyenkor a gyengébb akkumulátorok nem bírják már a terhelést. Ebben az esetben sem kell rögtön az akku cserére gondolni, ám itt már előfordulhat, hogy komolyabb károkat is okoz a fagy. 

  • Harmadjára pedig egy emberi mulasztással kapcsolatos esetet is meg kell említeni. A bekapcsolva hagyott fogyasztók, lámpa, rádió, stb. ugyanúgy fogyasztják az akkut, csak épp annak töltése marad el motorműködés hiányában. Ettől aztán álló helyzetben lemerül az akkumulátor.

Egyéb okok - mi okozhatja a lemerült akkumulátor jelenséget jó akku mellett?

Természetesen nem csak az akku vagy az emberi mulasztás okozhat hasonló eseteket. Sokszor pont, hogy csak az akkuval egy rendszert alkotó alkatrészek meghibásodása lehet a felelős. Vegyük sorra ezeket.

Az önindító

Az indítómotor, vagy más néven önindító motor segítségével indítjuk mozgásnak a gépjármű motorját. Igen fontos alkatrész, hiszen hiba esetén az autó nehezen vagy egyáltalán nem indítható. Ha elromlik, azaz kiesik a motor, akkumulátor, generátor, önindító rendszerből, akkor nyilván az autó sem fog elindulni. Jelei sokszor azonosak, majdnem ugyanolyanok mintha az akkumulátor romlott volna el.

A generátor

A generátor, ha az autóban működik, kettős feladatot lát el: ellátja árammal a jármű működő elektromos berendezéseit, és közben tölti az akkumulátort is. A szükséges mozgási energiát pedig a motortól kapja szíjhatáson keresztül. 

Az üzemanyag

Végső soron a generált elektromos áram a benzin vagy dízel égéséből származó energia. Az üzemanyag így végül csak közvetetten, de az elektromos rendszerre hatással van. Ha pedig itt vétünk hibát, akkor azt könnyen akkumulátor hibának is lehet nézni. Ne feledjük, hogy benzint tilos tankolni a dízel üzemű motorokba, hiszen ezekkel komoly kárnak nézünk elébe.

Teendők meghibásodás esetén - Mit tegyek ha lemerült az akkumulátor?

A szakszerű segítség hívás a leglogikusabb, de ilyenkor azért még meg szoktak próbálni más megoldásokat is. A betolás is ilyen lehet, de vigyázzunk ezzel a megoldással, mert nem csak fölöslegesen birkózunk a tonnás autónkkal. Automata váltós autót például nem lehet sehogy se betolni, így ne is próbáljuk meg. Lemerült akkumulátorát így nem fogja tudni helyre hozni.

Ahogy fentebb már említettük az autó bikázás lehet jó megoldás, ha még tudjuk, hogy a használt, de nem teljesen lemerült akkumulátorral vagy totálkáros akkuval van dolgunk. Ha viszont tudjuk már, hogy például egy reggelre lemerült akkumulátor teljesen használhatatlan már, akkor akku csere lesz a nyerő.

+1 jó tanács: A megbízható akkumulátor élettartam általában 3-4 évnél sosem hosszabb. Márkák természetesen ettől eltérőt állíthatnak a saját termékről, ám a valóságban az a tapasztalat, hogy érdemileg ettől nem tud eltérni egyik gyártó sem. 

Kérjen segítséget szakmailag magasan képzett csapatunktól a hét minden napján reggel nyolc és éjfél között telefonon vagy online felületünkön! Lemerült akkumulátorát újra cseréljük, a régit pedig biztonságos hulladékgazdálkodási sztenderdek mellett elszállítjuk.