Egy egyszerű kérdés, amely mégsem olyan egyszerű: milyen akkumulátor kell az autóba?

Egy egyszerű kérdés, amely mégsem olyan egyszerű: milyen akkumulátor kell az autóba?

Egy egyszerű kérdés, amely mégsem olyan egyszerű: milyen akkumulátor kell az autóba? 

A lehető legegyszerűbben szeretné igénybe venni szolgáltatásunkat? Akkor kattintson az oldal tetején található "Akku Kereső" gombra, vagy IDE!

Már ez az egy kérdés is fejvakargatást előidéző, nem beszélve sok másik fontos kérdésről. Mitől romlik el az akku? Megfagyhat az akkumulátor? Mennyi egy akkumulátor élettartama? Mikor kell cserélni? Javasoljuk, hogy ha problémát tapasztal és segítségre lenne szüksége, akkor keressen minket elérhetőségeink egyikén, azonban az se árt, ha elolvassa az alábbi rövid fejtágítót, hogy jobban képbe kerülhessen az akkumulátorok megfelelő működésével kapcsolatban. 

Na de pontosan mi is az az autó akkumulátor? 

Az autó akkumulátorok energiahordozók, melyek a nyert elektromos energiát időben egyenletesen oszlatják el, hogy ne kelljen azonnal felhasználni azt. Mi található az akkumulátorban? Sav, és pozitív, illetve negatív ólomlemezek: utóbbiból minél több van egy cellában, annál magasabb az akkumulátor kapacitás. Nyugalmi állapotban egy 12V-os akkuban található akkumulátor feszültség 12,6 V. 

Mikor kell cserélni?

Mint írtuk, az autó akkumulátorok energiahordozók, akárcsak egy ceruzaelem: így egy idő után ezt is cserélni kell, ha el akarjuk érni a megfelelő teljesítményt. Érdemes eltenni a bizonylatot és megjegyezni, hogy mikor került megvásárlásra az akksi, mert bár sok gyártó állítja, hogy az autó akkumulátor élettartam az ő terméküket megvásárolva jelentősen javul, de a tapasztalat azt mutatja, hogy egy akkumulátor körülbelül 2 évig tud megbízhatóan működni. 

Nem biztos, hogy egyből cserélni kell!

Minél hidegebb van, annál több akkumulátorról derül ki, hogy már a szavatossága vége felé jár: azonban a háttérben más probléma is állhat, így a csere előtt jó, ha megbizonyosodunk bizonyos dolgokról. Lehet, hogy csak égve maradt egy lámpa, egy fogyasztó bekapcsolva maradt, vagy hibás a generátor, esetleg egy zárlatos berendezés a ludas. Honnan lehet tudni, hogy mégis itt az ideje akksit váltani? Vegyük végig az akkumulátor hiba jeleit!

Fagyás

Sok tévhit kering az akkumulátorok megfagyásával kapcsolatban, de hadd öntsünk tiszta vizet a pohárba: egy megfelelően feltöltött akkumulátor normális körülmények között nem fagy meg. Ha ez mégis bekövetkezne, az két tényezőnek köszönhető az alacsony hőmérsékleten kívül. Az egyik az, hogy nem megfelelő az elektrolit sűrűsége, a másik pedig, hogy nincs megfelelően feltöltve. A kettő összefügg, mint egy ördögi kör: ha nem megfelelő a sűrűség, akkor az akkumulátor nem tud teljesen feltölteni, illetve ha nincs teljesen feltöltve, akkor a sűrűség is alacsonyabb.

Rendkívüli esetekben, ha egy túltöltött, sűrűségét veszített akkumulátort lemerítünk, akkor akár már -10°C-on is meg tud fagyni. Könnyen felismerhető, ha ez a helyzet, ugyanis ilyenkor az akkumulátor oldalai kidagadnak.

Túltöltés

Az előző bekezdésben írtuk, hogy túl is lehet tölteni egy akkumulátort, ami komoly hibákhoz szokott vezetni. Mi eredményezheti az akkumulátor túltöltését? Leginkább az, ha a kocsi töltési rendszere az előírt 13,8-14,4 V -nál magasabb értéken dolgozik. Ha ez többször is megismétlődik, az elektrolit veszteséggel jár, ami végső soron okozhatja a lemezek végzetes károsodását is.

Nem mindegy az autó típusa!

BMW akkkumulátor? Suzuki Swift akkumulátor? Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen típusú, márkájú gépkocsiról beszélünk! Azonban két dologban biztosak lehetünk: kettő piaci szabvány alapján találhatunk akksikat. Az EU szabvány esetében az akkusaru az akkufedélbe van süllyesztve, míg az ázsiai szabvány esetén az akkusaruk kiemelkednek az akkufedél síkjából.

Kiemelten fontos, hogy megfelelő méretű akkumulátort vásároljunk. Az európai szabványméret (mint például a Mercedes akkumulátor) 170 mm széles, 175-190 mm magas. Hosszúságban 5 különböző kategóriába sorolható be a kapacitás függvényében.

Az ázsiai szabvány szerint az akkuk 200 mm magasak, a további akkumulátor méretek szintén kapacitás alapján térnek el egymástól.

Elsőre kicsit bonyolultnak hangzik?

Ne essen pánikba! Az Akkubolt.hu egy professzionális akkumulátor szaküzlet, ahol mindenben tudunk Önnek segíteni. Ha Budapesten, vagy környékén igényelné a szolgáltatásunkat, akkor keressen minket 8-24 óra között, és mi akár már 45 percen belül megérkezünk az Ön által megadott helyszínre, hogy beszereljük az új akkumulátort, vagy megjavítsuk a jelenlegit. Milyen érv szól még mellettünk? Az, hogy kedvezményesek az áraink: nálunk akár már 30.400 ft-ért is vásárolhat új autó akkumulátort!